موم زنبور
با نقطه ذوب 68.5-72.5 درجه سانتي گراد ، موم كندليلا عمدتاً از هيدروكربن ها (حدود 50٪ ، زنجيرهاي با كربن 29-33) ، استرهاي با وزن مولكولي بالاتر (20-29٪) ، اسيدهاي آزاد (7-9٪) تشكيل شده است. ، و رزين ها (12-14، ، عمدتا استرهاي تري ترپنوئيد). [2] محتواي بالاي هيدروكربن اين موم را از موم كارناوبا متمايز مي كند. [3] در آب نامحلول است ، اما در بسياري از حلالهاي آلي مانند استون ، كلروفرم ، بنزن و سقز محلول است.
موم با جوشاندن برگها و ساقه ها با اسيد سولفوريك رقيق به دست مي آيد و "سروت" حاصل از سطح حذف شده و بيشتر پردازش مي شود. به اين ترتيب سالانه حدود 900 تن توليد مي شود. [3]
استفاده مي كند
بيشتر براي مخلوط كردن موم هاي ديگر براي سفت شدن آنها بدون افزايش نقطه ذوب استفاده مي شود. موم كندليلا به عنوان يك افزودني غذايي داراي شماره E 902 است و به عنوان عامل لعاب استفاده مي شود. همچنين در صنايع آرايشي و بهداشتي به عنوان بخشي از بالم لب و نوارهاي لوسيون استفاده مي شود. يكي از موارد مهم استفاده از آن ، چسب آدامس است.
موم شمعداني مي تواند به عنوان جايگزين موم كارناوبا و موم زنبور عسل استفاده شود. همچنين براي تهيه لاك استفاده مي شود
ازوكريت
ازوكريت يا اوزوسريت ، كه از نظر قديمي با عنوان موم خاكي يا موم زمين شناخته مي شود ، موم معدني يا پارافين معطر طبيعي است كه در بسياري از مناطق يافت مي شود. فاقد تركيب مشخص و ساختار بلوري ، اين ماده معدني در نظر گرفته نمي شود بلكه تنها يك كاني ماده است. اين نام از عناصر يوناني Όζω ozο ، براي تعفن ، و κηρός keros ، موم ، ايجاد شده است.
منابع
نمونه ها از اسكاتلند ، نورتومبرلند ، ولز و همچنين از حدود سي كشور مختلف تهيه شده است. از جمله اين موارد ، اوزوكريت جزيره (شبه جزيره كنوني) چلكن ، نزديك خليج تركمنباشي ، بخش هايي از هيماليا در هند و ذخاير يوتا در ايالات متحده ، شايسته ذكر است ، اگرچه نام خانوادگي تا حد زيادي مورد بررسي قرار گرفته است. تنها منابع تأمين تجاري در گاليسيا ، در بوريسلاو ، ژوينياچ و استارونيا است ، اگرچه اين ماده معدني در نقاط ديگر در هر دو جناح كارپاتها يافت مي شود.